Institut del Teatre

PRAEC

dijous, 13 de desembre de 2012 14:50

2es Jornades de la Xarxa Alcover de Teatre "Arts escèniques i ensenyament: eina pedagògica i de formació de nous públics"

Del 28 al 30 d'abril el Centre Cultural i de Congressos de Sant Julià de Lòria (Andorra) serà l'escenari d'aquestes jornades organitzades per la Xarxa Alcover de Teatre i la Xarxa Vives d'Universitats. La finalitat de les Jornades l'aprofundiment en els vincles entre les arts escèniques i l'ensenyament des de dues perspectives: l'alumne com a espectador (campanyes i circuits de teatre escolar, campanyes d'atracció de nous públics i fonamentalment polítiques d'exhibició) i els beneficis de la pràctica teatral per a les capacitats dels alumnes (estudis i experiències als centres educatius no sols per formar futurs aficionats i/o espectadors amb criteri, sinó per millorar les seves aptituds).

La inscripció té un preu de 30 euros per als socis de la Xarxa Alcover (40 per als no socis) i es poden realitzar en aquesta pàgina del web de la Xarxa Vives. També podeu llegir el programa de les Jornades.

 

Presentació del llibre 'Teatre vuitcentista d'autor terrassenc' al Centre Cultural Terrassa

El dilluns 7 d'abril tindrà lloc l'acte de presentació del llibre Teatre vuitcentista d'autor terrassenc (1865-1870), de J. Marinel·lo, P. A. Ventalló i J. Roca. Serà a les 19 h a l'aula magna del Centre Cultural Terrassa i hi intervindran Enric Gallén, professor de la UPF; Guillem-Jordi Graells, editor del llibre, i Amadeu Aguado, regidor de cultura de Terrassa. Teniu més informació de l'acte en aquesta notícia i en aquest díptic.

 

'Call for papers' per a les Jornades Universitàries "Manuel de Pedrolo, contra l'oblit"

El 15 i 16 de maig tindran lloc aquestes Jornades amb la intenció d'estudiar i homenatjar l'escriptor Manuel de Pedrolo. Per presentar-hi comunicacions, que no podran superar els vint minuts de durada, s'han d'enviar les propostes al Comitè Científic abans de l'1 d'abril a l'adreça Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la . Organitzen les Jornades la revista d'humanitats Forma i el setmanari de cultura Bearn.

 

Conferència de Núria Santamaria "Uns altres Sagarra"

El 25 de febrer, a la Sala Petita del TNC, Núria Santamaria va pronunciar la conferència "Uns altres Sagarra", que explora una part poc coneguda de l'obra dramàtica de Josep Maria de Sagarra: Galatea, Ocells i llops i L'alcova vermella. La conferència vol redescobrir uns textos que s'allunyen de la producció més popular anterior de l'autor i que han estat força oblidats i es pot veure en aquesta pàgina.

 

Presentació del portal Escena IBAM

El dijous 27 de març a les 17.30 h a l'Institut del Teatre (pl. Margarida Xirgu), i coincidint amb el Dia Internacional del Teatre, tindrà lloc l'acte de presentació del portal Escena IBAM, que vol aplegar tot el coneixement i els recursos escènics disponibles a l'espai iberoamericà. Es tracta d'una iniciativa de l'Institut del Teatre compartida amb l'Instituto Nacional de Bellas Artes (INBA), de Ciutat de Mèxic; amb l'Instituto Universitario Nacional de las Artes (IUNA), de Buenos Aires, i amb l'Escola de Comunicaçõe e Artes (ECA), de la Universitat de São Paolo.

Per anar-hi confirmeu l'assistència a  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la .

 

'El desig teatral d'Europa: Estudis sobre el descobriment escènic de l'Europa moderna'

El Grup de Recerca en Arts Escèniques de la UAB ha publicat, sota la coordinació de Víctor Molina i John London, El desig teatral d'Europa, que analitza la idea d'Europa en el teatre del continent des del segle XVI fins al present. El llibre inclou també estudis sobre la dramatúrgia catalana més recent i la seva relació amb Europa. El pròleg presenta diverses facetes del debat actual sobre Europa i proposa una introducció "provocadora" sobre la representació teatral europea.

Podeu trobar-ne més informació en aquesta notícia del Departament de Filologia Catalana de la UAB.

 

Acte de clausura del Centenari de l'Institut del Teatre

Dilluns 31 de març de 2014

L'Institut del Teatre clourà el seu centenari amb l'acte Cent i Cent, en el marc del centenari de la Mancomunitat de Catalunya (1914-2014). L'acte, que presentarà Lídia Herèdia, començarà amb el debat "L'obra cultural de la Mancomunitat", amb Joan Rigol i Josep M. Bricall. Tot seguit hi haurà les actuacions d'Àngels Margarit, de Jordi Oriol i de Jordi Savall i Sílvia Bel.

L'acte, l'entrada al qual requereix invitació, començarà a les 19.30 h a la sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure de Montjuïc. Més informació al web de l'Institut del Teatre.

 

II Congrés Internacional sobre balls parlats

24-26 de setembre de 2014, Tarragona

L'abril de 1990 va tenir lloc el I Congrés sobre Balls Parlats a la Catalunya Nova. En aquests anys s’han produït estudis diversos, s'han editat textos antics, s'han recuperat representacions i s'han revitalitzat les que s'havien mantingut. Per tot això, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili convoca el II Congrés de Balls Parlats, que en aquesta ocasió serà d’àmbit internacional i se celebrarà a Tarragona entre el 24 i el 26 de setembre de 2014.

Més informació en aquesta notícia; també podeu llegir la "II circular del Congrés".

 

Presentació del Projecte de Recerca en Arts Escèniques Catalanes

Dilluns, 15 d'abril de 2013

La presentació del PRAEC serà a l'Institut d'Estudis Catalans, a la sala Prat de la Riba, a les 18.30 h.